Seniorzy powinni jeść chociaż raz w tygodniu. Chronią serce i mózg, wzmacniają kości
Większość osób przez całe życie cieszy się zdrowiem. Problemy zwyczajowo zaczynają się pojawiać po 60. roku życia. Zaczynamy się wtedy uskarżać na różne dolegliwości, bóle i gorszą pamięć. By uchronić się przed tymi niekorzystnymi zmianami, warto zadbać o właściwą dietę.
Jakie produkty spożywcze są wskazane dla seniorów?
Z wiekiem zapotrzebowanie energetyczne maleje, ale organizm nadal potrzebuje wielu składników odżywczych. Dlatego dieta seniora powinna być lekka, zbilansowana, bogata w witaminy oraz minerały. Wśród spożywanych produktów powinny się znaleźć:
- Warzywa i owoce – źródło błonnika, witamin (A, C, K, kwas foliowy) i przeciwutleniaczy.
- Produkty pełnoziarniste – kasze, płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste – wspomagają pracę jelit i regulują poziom cukru we krwi.
- Nabiał – kefir, jogurt naturalny, twaróg – źródło dobrze przyswajalnego wapnia i białka, które chroni kości i mięśnie.
- Chude mięso i drób – dostarczają białka, witamin z grupy B i żelaza.
- Ryby morskie – bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, chronią serce, mózg, wzmacniają kości.
- Oleje – zdrowe tłuszcze roślinne, korzystne dla układu krążenia.
Dlaczego seniorzy powinni jeść ryby?
Ryby to jeden z najcenniejszych produktów w diecie osób starszych. Szczególnie cenne są tłuste ryby morskie, ponieważ są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Kwasy te obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i zapobiegają miażdżycy. Korzystnie więc wpływają na serce i naczynia krwionośne. Poza tym wspomagają pracę mózgu i chronią przed demencją. Ryby dostarczają też witaminy D oraz fosforu, które wzmacniają kości. Składniki zawarte w rybach działają też przeciwzapalnie i poprawiają samopoczucie.
Jakie ryby są najzdrowsze dla seniorów?
Do najbardziej wartościowych ryb należą tłuste ryby morskie, np.: łosoś, makrela, śledź, sardynki. Najlepiej spożywać je gotowane, duszone czy pieczone. Smażone ryby, a szczególnie te w panierce, są niestety ciężkostrawne i zbyt mocno obciążają przewód pokarmowy. Z kolei ryby wędzone zawierają spore ilości soli, która może podnosić ciśnienie krwi. Seniorzy powinni spożywać ryby raz, a najlepiej dwa razy w tygodniu.